Cold steel štap 91 WAS African Walking Stick

6.500 RSD

Materijal: crni polipropilen
– Ukupna dužina: . 94 cm
– Težina:  717 g
– Debljina: pribl. 7 cm (glava), 4,4 cm (vrat), 3,2 cm (osnova)

Zulu su možda najborbenija etnička grupa u Južnoj Africi. Početkom 1800-ih, Zulu kralj Šaka potčinio je ogromnu površinu zemlje između reka Phongolo i Mzimkhulu i postavio temelje naciji Zulu. 1879. Zulu su Britancima dali jedan od najponižavajućih poraza u istoriji u bici kod Isandlvane, kada su uništili čitavu kolonu od 1200 Engleza (koji su bili podržani artiljerijom i konjicom) sa nešto više od svojih isihlangusa (štitova od kravlje kože) andassegais (kratka ubodna koplja).

Ono što najviše izdvaja Zulu narod je njihova naklonost prema korišćenju štapa za hodanje / štapa koji se zove knobkerrie (takođe napisanoknobkierie, knobkerri ili knopkierie). Većina ovih ručno rađenih štapića napravljena je od autohtonog afričkog tvrdog drveta kao što su divlja maslina, ružičasta slonovača ili crvena vrba, a na vrhu su prepoznatljiva kugla ili kvaka.

Prilagođen za zapadno tržište, Cold Steel® afrički štap za hodanje sadrži neke od najboljih delova tradicionalnih Zulu kerri kao što su valovita osovina i tradicionalni geodetski držač lopte. Međutim, napravljen je od crnog polipropilena umesto od skupog egzotičnog tvrdog drveta i stoga je ne samo nelomljiv, već je i otporan na elemente. Neće ni trunuti, iskriviti se, pucati, cepati, nabubriti, skupljati se, plesniti ili izbledeti. Iako je prvenstveno namenjen da služi kao štap za hodanje, može se koristiti i kao pokazivač, poluga ili podmetač i delovati kao sredstvo za samoodbranu u vanrednim situacijama.